Zupy kremy

środa Mar 12, 2014

Zupy kremy są to zupy, w których składnik główny lub różne składniki po ugotowaniu, są przecierane przez sito lub rozdrabniane w mikserze. Zupy kremy, podobnie jak zupy czyste, podaje się najczęściej w filiżankach. Wszystkie inne zupy podaje się w głębokim talerzu.

W przyrządzaniu zup ważną rolę spełniają przyprawy aromatyczne i smakowe. Niezależnie od naturalnego smaku produktów do zup zawsze dodaje się sól, niekiedy również liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Przyprawy te należy dodawać w niewielkich ilościach, aby wzmogły i uwydatniły naturalny smak produktów, a nie przewyższały go. Przyprawami bardzo cennymi, szczególnie w zupach, są zielone liście warzyw aromatycznych takich, jak koperek, pietruszka, seler, por, szczypior, a także czosnek, nasiona kopru czy selera. Szczególnie zielona pietruszka

i koperek dodawane bezpośrednio na talerze po wlaniu zupy, wzbogacają zupy w witaminę C i składniki mineralne. Do niektórych zup można dodawać starty na tarce ser podpuszczkowy, np. do zupy neapolitańskiej i różnych odmian zup ziemniaczanych.

Leave a Reply

Comment