Zupa przecierana z porów lub selerów

sobota Lut 8, 2014

Produkty: 300 g kości, 1 litr wody, 150 g włoszczyzny, 500 g porów, 0,5 szklanki śmietany, 2 żółtka, sól, zielona pietruszka.

Sposób wykonania. Kości włożyć do wody, gotować 1 godzinę, dodać włoszczyznę i gotować jeszcze 25 minut. Wywar odcedzić. Przyciąć ciemnozielone liście porów, odciąć twardą piętkę, obrać z zewnętrznych uszkodzonych liści, przekrajać wzdłuż, dokładnie wymyć, pokrajać na małe kawałki. Gotować w odce- dzonym wywarze z włoszczyzny i kości 10 minut, uzupełnić wodą do ok. 5 szklanek. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać żółtka rozmieszane dokładnie ze śmietaną, posolić do smaku. Zupę ciągle mieszając podgrzać do temperatury około 80°C. Zupę krem z porów podawać w filiżankach z dodatkiem groszku ptysiowego. i

Leave a Reply

Comment