Zupa jarzynowa zasmażana

piątek Mar 21, 2014

Produkty: 300 g kości, 2 litry wody, 150 g marchwi, 50 g pietruszki, 80 g selera, 80 g pora, 50 g cebuli, 100 g fasoli szparagowej, 150 g kapusty włoskiej, 400 g ziemniaków, 50 g słoniny, 40 g mąki, sól, zielona pietruszka, 0,5 szklanki przecieru pomidorowego.

Sposób wykonania. Kości nastawić w wodzie do gotowania. Warzywa i ziemniaki obrać. Marchew, pietruszkę i seler pokrajać w cienkie słupki, por i cebulę w cienkie półkrążki. Strąki fasoli po umyciu pokrajać na’kwałki długości ok. 2 cm. Kapustę i ziemniaki rozdrobnić w kostkę. Wszystkie warzywa dodać do wywaru z kości i razem gotować jeszcze ok. 25 minut. Słoninę drobno pokrajać, stopić, dodać mąkę, lekko zrumienić. Podprawić. do smaku. Wprost na talerze włożyć zieloną pieruszkę lub koperek.

Leave a Reply

Comment