Zupa cytrynowa

poniedziałek Mar 3, 2014

Produkty: 300 g kości wołowych lub cielęcych, 1,5 litra wody, 300 g włoszczyzny, 1 cytryna, 0,5 szklanki śmietany, 40 g mąki, 20 g masła lub margaryny, zielona pietruszka.

Sposób wykonania. Do wody włożyć kości, gotować ok. 1 godziny. Następnie dodać włoszczyznę i razem gotować jeszcze 25 minut. Wywar odcedzić, podprawić śmietaną rozmieszaną ź mąką, zagotować. Umyć dokładnie cytrynę, ściąć z zewnętrznej

zabarwionej skórki cienki pasek, drobno go posiekać, dodać do zupy- Wykrajać z cytryny 4-r-5 cienkich plasterków, resztę wycisnąć i sok dodać do zupy. Podawać zupę cytrynową z ryżem ugotowa- tym na sypko, wkładając na każdy talerz krążek cytryny i pół łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki.

Leave a Reply

Comment