Zraziki z kalafiorów po węgiersku

sobota Lut 11, 2012

-sześć0 dag kalafiorów, 1 czerstwa bulka (5 dag), 1/2 szkl. mleka, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki margaryny, sól, cukier mąka do oprószenia olej do smażenia sos węgierski’. osiem dag koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 3 tyżki mąki, 3 łyżki margaryny, 1 /2 szkl. wywaru z kalafiorów, 1/2 szkl. śmietany, 1/2 łyzeczki mielonej papryki, sól

Kalafiory oczyścić, umyć i ugotować w dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem mleka, soli i cukru, w odkrytym naczyniu. Miękkie wyjąć z wrzątku, osączyć. Ostudzone kalafiory odcisnąć przez czystą ścierkę, usuwając nadmiar wody, podzielić na części i przepuścić przez maszynkę. Bułkę, namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać i zeszklić na tłuszczu. Do kalafiorów dodać bułkę, cebulę, jajka, sól, dokładnie wyrobić, uformować zrazy, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przygotować sos węgierski: cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać mąkę i paprykę, rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować, dodać koncentrat pomi-dorowy, sól i wymieszać ze śmietaną. Podawać zrazy z sosem węgierskim i kluskami półfrancuskimi.

Kalafior w cieście, osiem0 dag kalafiorów, 1 /2 szkl. mąki, 2 jajka, 1 /2 szkl. śmietany (mleka), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, cukier, tłuszcz do smażenia

Kalafiory oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka, soli, cukru i ugotować. Odcedzić, ostudzić, podzielić na różyczki. Jajka roztrzepać, dodać mąkę, proszek, sól, śmietanę lub mleko. Dokładnie wymieszać. Różyczki kalafiorów zanurzać w cieście i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ostrym sosem, np. korniszonowym lub węgierskim.

Leave a Reply

Comment