Ziemniaki ze szpinakiem i pomidorami

czwartek Mar 6, 2014

– 50 dag szpinaku surowego (lub mrożonego), 4 jaja, 3 średnie cebule (ok. 20 dag), 6 łyżek oleju, 4 średnie pomidory świeże (ok. 30 dag lub tyle samo mrożonych, lub 1 /2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego), 2 średnie jabłka (ok. 20 dag), 4 łyżki kaszy manny (lub tartej bułki), pieprz ziołowy (lub bazylia), sól, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 łyżka tartej bułki, 6 średnich ziemniaków gotowanych (ok. 60 dag), 1 łyżka posiekanego koperku

Szpinak surowy wypłukać, sparzyć, dobrze osączyć (szpinak mrożony rozmrozić i dobrze osączyć). Ugotować 2 jaja na twardo, obrać. Cebule pokroić na plasterki, przesmażyć na 1 łyżce oleju, ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Szpinak, jaja, cebule, pomidory i jabłka zemleć, połączyć z kaszą manną, dodać szczyptę pieprzu, osolić, wymieszać dobrze z 4 łyżkami oleju i 2 surowymi jajami. Włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Przykryć szczelnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 min. Wyjąć, ułożyć na wierzchu cienkie plastry ziemniaków, skrapiając je olejem (1 łyżka). Piec jeszcze ok. 10 min. bez przykrycia. Po wyjęciu posypać koperkiem.

Leave a Reply

Comment