Ziemniaki z żółtym serem (zapiekanka sabaudzka)

poniedziałek Lut 3, 2014

– 8 średnich ziemniaków surowych (ok. 80 dag), sól, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki tartej bułki, 1 szklanka śmietanki, 2 jaja, gałka muszkatołowa, pieprz, 8 łyżek tartego żółtego sera (ok. 1 5 dag), 1 łyżka masła (lub margaryny)

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, sparzyć osoloną wrzącą wodą, odcedzić, osuszyć. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać posiekanym czosnkiem i 1 łyżką tartej bułki. Wkładać warstwami ziemniaki, soląc każdą z nich i polewając śmietaną roztrzepaną z jajami, szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ser posypany 1 łyżką tartej bułki i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec pod przykryciem ok. 30 min., a następnie bez przykrycia jeszcze ok. 15 min.

Leave a Reply

Comment