Ziemniaki z twarogiem i kaszą

czwartek Lut 13, 2014

– 6 średnich ziemniaków gotowanych (ok. 60 dag), 40 dag twarogu, 1 szklanka kaszy krakowskiej, 1 szklanka mleka, 3 jaja, 2 łyżki masła, pieprz, starta gałka muszkatołowa (lub imbir), sól, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 łyżka tartej bułki, 1 szklanka śmietany (lub kwaśnego mleka, lub soku pomidorowego), 1 łyżka posiekanego koperku

Ziemniaki zemleć wraz z twarogiem. Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, gotować 5 min., ostudzić, wymieszać z masą ziemniaczano- twarogową. Dodać jaja, masło, szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej, osolić. Dobrze wyrobić. Włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem ok. 30 min. Wyjąć, polać lekko osoloną śmietaną wymieszaną z koperkiem i wstawić bez przykrycia do piekarnika na ok. 5 min.

Leave a Reply

Comment