Ziemniaki z sosem jajeczno-mlecznym

wtorek Lut 4, 2014

– 8 średnich ziemniaków surowych (ok. 80 dag), sól, 1 duża cebula (ok. 10 dag), 2 łyżki masła (lub margaryny), 2 jaja, 2 szklanki mleka (lub śmietanki), pieprz, starta gałka muszkatołowa, 6 łyżek tartego żółtego sera, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, sparzyć osoloną wrzącą wodą, odcedzić, osuszyć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła. Rozmącić jaja, wlać do ciepłego mleka, dobrze ubić, dodać szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej, ser i sól. Płytkie naczynie natrzeć czosnkiem i wysmarować tłuszczem. Włożyć ziemniaki, posypać podsmażoną cebulą, polać sosem jajeczno-mlecz- nym, posypać wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec pod przykryciem do 30 min., a następnie bez przykrycia jeszcze ok. 10 min.

Leave a Reply

Comment