Ziemniaki z pieczarkami i cebulą

sobota Mar 1, 2014

– 60 dag pieczarek, 3 średnie cebule (ok. 20 dag), 5 łyżek oleju, pieprz ziołowy (lub – 1 /4 łyżeczki sproszkowanego cząbru), sól, 10 średnich ziemniaków gotowanych (ok.

– 1 kg), 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub koperku), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 łyżka tartej bułki, 1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru),

– 2 jaja, 1 łyżka mąki

Pieczarki oczyścić (z dużych starych kapeluszy zdjąć skórkę), wypłukać, osączyć, osuszyć, poszatkować. 1 cebulę drobno pokrojoną poddusić na 3 łyżkach oleju nie rumieniąc, dodać pieczarki, przesmażyć razem ok. 10 min., dodać szczyptę pieprzu i osolić. Ziemniaki pokroić na plastry i przesypać natką. Pozostałe 2 cebule pokroić na cienkie półplasterki. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Układać warstwami ziemniaki (skrapiając je łyżką oleju), przesmażone pieczarki i surową cebulę, tak aby ziemniaki stanowiły dolną i górną warstwę. Polać 1 łyżką oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec pod przykryciem ok. 30 min. Następnie polać mlekiem roztrzepanym z jajami, mąką i lekko osolonym. Piec jeszcze ok. 15 min. bez przykrycia. Polewa powinna się zrumienić.

Ziemniaki z selerami i pomidorami – 8 średnich ziemniaków surowych (ok. 80 dag), 2 małe selery (ok. 30 dag), sól, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub liści selera), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowaia naczynia, 1 łyżka tartej bułki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, 4 średnie, twarde, mięsiste pomidory świeże (ok. 30 dag lub tyle samo mrożonych), sproszkowany estragon, 30 dag ostrego żółtego sera

Ziemniaki (bez „oczek”) i selery wyszorować, ugotować razem w osolonej wrzącej wodzie (ok. 15 min.), odcedzić, obrać, pokroić na plasterki, wymieszać, dodając połowę natki. Ułożyć warstwą grubości ok. 3 cm do szerokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wysypanego tartą bułką i posiekanym czosnkiem. Polać połową oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry, ułożyć na warstwie ziemniaków z selerami, osolić, posypać szczyptą estragonu. Na pomidorach ułożyć kratkę z grubych pasków sera, polać drugą połową oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Posypać resztą natki.

Leave a Reply

Comment