Ziemniaki z grzybami (zapiekanka nelsońska)

środa Lut 12, 2014

– 2 dag grzybów suszonych (lub 20 dag pieczarek), 2 duże cebule (ok. 20 dag), 2 łyżki masła (lub margaryny), 2 jaja, 10 średnich ziemniaków surowych (ok. 1 kg lub tyle samo gotowanych), sól, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 /4 łyżeczki sproszkowanego jałowca, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Grzyby wypłukać, namoczyć w szklance wody (2 godz.), ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywaru nie wylewać), pokroić w paski. (Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, pokroić na plasterki). Cebule pokrojone w plasterki poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać grzyby, dusić razem ok. 5 min. Jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na niezbyt cienkie plasterki, wrzucić do osolonej wrzącej wody, obgotować przez 5 min., odcedzić, osuszyć. W głębokim, wysmarowanym tłuszczem naczyniu układać na przemian ziemniaki, cebulę z grzybami i plasterki jaja, posypując każdą warstwę solą, pieprzem i jałowcem. Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Zalać śmietaną wymieszaną z 1/2 szklanki wywaru z grzybów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec pod przykryciem ok. 40 min. Po wyjęciu posypać natką.

Leave a Reply

Comment