Ziemniaki z groszkiem i sosem majonezowym

sobota Mar 15, 2014

– 8 średnich ziemniaków gotowanych (ok. 80 dag), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 3 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki), 1/2 małej puszki groszku konserwowego (ok. 20 dag), 2 serki topione (20 dag), 6 łyżek majonezu, 1/3 szklanki mleka (lub zalewy z groszku), pieprz, sól

Ziemniaki pokroić w kostkę. Głębokie naczynie wysmarować czosnkiem i tłuszczem. Włożyć ziemniaki, przesypując połową koperku i osączonym groszkiem. Ser włożyć do rondelka, podgrzewać i rozcierać, aż się rozpuści, odstawić, dodawać po trochu majonez, nadal rozcierając, wlewać stopniowo ciepłe mleko, stale mieszając, dodać szczyptę pieprzu i osolić. Zalać ziemniaki sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać pozostałym koperkiem.

Leave a Reply

Comment