Ziemniaki pieczone w folii

niedziela Paź 7, 2012

-12 dużych ziemniaków jednakowej wielkości, 3-cztery łyżki masła (margaryny), sól tarta. Ziemniaki pieczone z kminkiem, 1 kg ziemniaków, 1 fyżka kminku, 1 łyżka soli, 1 fy

1 łyżka mąki, Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować, przepuścić przez maszynkę, dodać masło, jajka, gałkę muszkatołową i dokładnie utrzeć. Na stolnicy podsypanej mąką formować okrągłe lub podłużne krokiety, maczać w rozbitym białku, obtaczać w tartej bułce i smażyć w dużej ilości tłuszczu (jak pączki). Podawać z gotowanymi jarzynami.

Dołki ziemniaczane, 1 kg ziemniaków, cztery łyżki masła (margaryny), 2-3 jajka, 1/3 szkl. mąki, 1 szkl. śmietany, 2 dag drożdży, 3 łyżki mleka, olej do smażenia

Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować w łupinach, odcedzić, ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać masło roztarte z żółtkami i wymieszane ze śmietaną, mąkę, wlać drożdże rozmieszane z ciepłym mlekiem i dokładnie wybić masę łyżką, dodając pod koniec ubijania pianę ubitą z białek. Masę postawić w naczyniu, pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie się podnosić, kłaść łyżką kulki na rozgrzany tłuszcz i smażyć (najlepiej w dołkownicy). Podawać z cukrem.

Leave a Reply

Comment