Ziemniaki nadziewane jajami

poniedziałek Mar 17, 2014

– 4 duże ziemniaki surowe (ok. 80 dag), 4 łyżki śmietany (lub masła, lub oleju), 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 8 jaj, sól, 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Gładkie ziemniaki jednakowej wielkości umyć, ugotować w łupinach na półmiękko i nie obierając poprzekrawać wzdłuż na 2 części. Każdą część wydrążyć łyżeczką, zostawiając ścianki ok. 1 cm grubości (wydrążony miąższ można zużyć następnego dnia). Do powstałego zagłębienia wlać pół łyżeczki śmietany, posypać pieprzem, wbić jajo, osolić. Ułożyć ziemniaki jeden obok drugiego w płaskim naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia 5-10 min. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem. Podać z ogórkami konserwowymi lub papryką konserwową.

Leave a Reply

Comment