Ziemniaki (młode) z kapustą białą i cebulą

środa Lut 12, 2014

– 1 kg młodych ziemniaków (niedużych), sól, 3 średnie cebule (ok. 20 dag), 2 średnie marchewki (ok. 15 dag), 50 dag kapusty białej, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki namoczonego kminku (lub 2 łyżki posiekanego koperku), 2 szklanki zsiadłego mleka (lub kefiru), 4 jaja

Ziemniaki oskrobać, opłukać, poprzekrawać na pół, sparzyć osoloną wrzącą wodą, odcedzić, osuszyć. Cebule i marchew pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Do głębokiego naczynia wlać 3 łyżki oleju. Włożyć ziemniaki, soląc je i przesypując kminkiem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, marchew i kapustę, przesypując lekko solą i kminkiem. Skropić wodą. Polać 3 łyżkami oleju. Przykryć szczelnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 40 min. Pod koniec pieczenia wyjąć, polać mlekiem roztrzepanym z jajami i lekko osolonym. Wstawić bez przykrycia do piekarnika i piec do zrumie- nienia się polewy.

Leave a Reply

Comment