Ziemniaki drążone

poniedziałek Lip 2, 2012

-1,20 kg dużych ziemniaków, sól, 2 łyżki masła (margaryny), koperek (natka pietruszki). Ziemniaki wyszorować, opłukać, obrać, wydrążyć specjalną łyżeczką kulki. Zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować. Podawać polane masłem i posypane siekanym koperkiem.

E Purée ziemniaczane, * 1 kg ziemniaków, sól, 1/cztery szkl. mleka, 2 łyżki masła (margaryny), koperek (natka a pietruszki). Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą,

ol ugotować, odcedzić, odparować. Ziemniaki ubić tłuczkiem lub przepuś przez praskę, wlać mleko, dodać masło (margarynę), utrzeć na pulchną masę. Przed podaniem oprószyć siekanym koperkiem.

Leave a Reply

Comment