Ziemniaczany placek z kukurydzą

poniedziałek Cze 30, 2014

– 8 średnich ziemniaków gotowanych (ok. 80 dag), 1/2 szklanki mleka, 2 jaja, sól, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżka oleju, 1 /3 łyżki tymianku (lub 1 łyżeczka majeranku), 1 szklanka kukurydzy świeżej – młodej i miękkiej (tę ilość uzyskuje się z ok. 3 kaczanów) lub konserwowej, 1/2 szklanki śmietany, 1 /2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego), pieprz, 3 łyżki tartego żółtego sera

Ziemniaki zemleć (lub zmiksować), dodać gorące mleko, a następnie dobrze wyrobić z 1 jajem i osolić. Włożyć do szerokiego naczynia (np. tortownicy) wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i uformować rant po bokach (grubość placka powinna wynosić 1 1/2-2 cm). Posmarować olejem, posypać tymiankiem. Kukurydzę świeżą wyłuskać, a konserwową raz zagotować, odcedzić i ostudzić. Śmietanę rozbełtać z 1 jajem i przecierem pomidorowym, dodać szczyptę pieprzu i osolić. Wymię- szać z kukurydzą. Rozłożyć na ziemniakach. Posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Leave a Reply

Comment