Warzywa z wody pod beszameSem

sobota Lut 1, 2014

– 1 mały kalafior (ok. 50 dag), 3 średnie marchewki (ok. 25 dag), 1 mały seler (ok. – 15 dag), 1 średni por (ok. 10 dag), sól, cukier, 4 średnie ziemniaki gotowane (ok.

– 40 dag lub tyle samo surowych), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżka masła (lub margaryny), 2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 5 łyżek tartego ostrego sera żółtego, biały pieprz

Warzywa umyć

Warzywa umyć (kalafior w wodzie z dodatkiem octu, z pora odciąć ok. 3/4 zielonych części liści i korzonki), marchew i seler obrać i opłukać. Kalafior i marchew wrzucić do osolonej i lekko ocukrzonej wrzącej wody i gotować 10 min., a następnie dodać pozostałe warzywa i gotować jeszcze 10 min. Odcedzić (wywar zużyć na zupę). Ugotowane warzywa pokroić na plastry, kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki pokroić na plastry (ziemniaki surowe obrać, pokroić na cienkie plasterki, sparzyć osoloną wrzącą wodą, osuszyć). W głębokim naczyniu wysmarowanym tłuszczem układać warstwy warzyw, soląc i przesypując czosnkiem i pieprzem ziołowym. Masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać nie rumieniąc. Zdjąć z ognia, wlać zimne mleko stale mieszając, gotować mieszając ok. 5 min. na bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać ser, szczyptę pieprzu, osolić i wymieszać. Zalać przygotowane warzywa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Uwaga. W ten sam sposób można zapiec wszelkie warzywa z wody, które pozostały z obiadu (np. fasolkę szparagową, brukselkę, kapustę włoską, zielony groszek).

Leave a Reply

Comment