Warzywa z jajami

poniedziałek Mar 17, 2014

– 3 średnie marchewki (ok. 25 dag), 3 średnie pory (ok. 25 dag), 1 młoda cukinia (ok. 50 dag), sól, cukier, 4 jaja, 1 /2 szklanki mleka, 1 /2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 2 średnie pomidory (ok. 15 dag), 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Warzywa umyć (z porów odciąć uprzednio ok. 3/4 zielonych części liści i korzonki), marchew oskrobać i opłukać. Wszystkie warzywa pokroić w słupki. Marchew wrzucić do osolonej i lekko ocukrzonej wrzącej wody, gotować 10 min., a następnie dodać pozostałe warzywa i gotować jeszcze 5 min. Odcedzić (wywarzużyć na zupę). Dodać jaja wymieszane z mlekiem i pieprzem, osolić, dobrze wymieszać. Włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, na wierzchu ułożyć obrane ze skórki, pokrojone na plastry pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec pod przykryciem ok. 1 godz. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.

Leave a Reply

Comment