Warzywa mieszane

piątek Mar 7, 2014

– 1 kg różnych warzyw gotowanych (np. marchew, fasolka szparagowa, kalarepa, mtoda cukinia, kalafior, zielony groszek, ziarna młodej kukurydzy), 1 duża cebula (ok. 10dag), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki masła (lub margaryny), 3-4 liście sałaty, 3 łyżki sosu sojowego (lub 1/2 łyżki maggi), 4 średnie ziemniaki gotowane (ok. 40 dag), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 /2 szklanki jogurtu, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka posiekanego koperku

Warzywa pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko zrumienić na 2 łyżkach masła, wymieszać z warzywami, dodać pokrojoną w paski sałatę, sos sojowy (lub maggi rozprowadzone w 2 łyżkach wody), wymieszać. Ziemniaki pokroić na plastry, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem głębokim naczyniu, włożyć warzywa, zalać jogurtem. Przykryć cienkimi kwadratowymi plastrami sera, posypać wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 15 min. Po wyjęciu posypać koperkiem.

Leave a Reply

Comment