Szpinak zasmażany !

sobota Lis 17, 2012

-1 kg szpinaku, 1 łyżka margaryny, 1 łyżka mąki, 2/3 szkl. śmietany (mleka), sól, czosnek. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osączyć, przestudzić. Posiekać tasakiem lub zemleć. Tłuszcz rozgrzać, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać do szpinaku, wlać śmietanę lub mleko, chwilę poddusić, przyprawić czosnkiem roztartym z solą. Podawać z ziemniakami i jajkami na twardo.

Szpinak zasmażany, 1 kg szpinaku, 2 łyżki margaryny 1-2 łyżki mąki, 2/3 szkl. mleka, 5 dag żółtego sera, 2 żółtka, sól, gałka muszkatołowa. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osączyć, przestudzić, posiekać tasakiem lub zemleć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować, wymieszać ze szpinakiem i utartym serem, połączyć z żółtkami. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

3/cztery kg szpinaku, cztery jajka, 1 butka, 1 /2 szkl. mleka, 1 łyżka bułki tartej, 1 cebula, 2 łyżki masła (margaryny), 2 łyżki manny, 2 łyżki siekanego koperku, sól, pieprz, cukier, czosnek bułka tarta i margaryna do formy

Szpinak przebrać, wypłukać, wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru. Gdy będzie miękki, odcedzić, osączyć, ochłodzić. Zemleć. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, przesmażyć z tłuszczem. Do szpinaku dodać bułkę, cebulę, żółtka, bułkę tartą, mannę, siekany koperek, przyprawy. Lekko wymieszać z ubitą pianą i całość przełożyć do formy grubo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Szczelnie przykryć, wstawić do wysokiego garnka z gorącą wodą i gotować ok. 1 godz. Podawać ze stopionym masłem.

Leave a Reply

Comment