Szpinak z pieczarkami

poniedziałek Lut 10, 2014

– 1 kg szpinaku świeżego (lub mrożonego), 4 łyżki masła (lub margaryny), 2 ząbki czosnku, sól, 60 dag pieczarek, 1 duża cebula, 4 jaja, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 szklanka śmietany (lub kefiru), 1 łyżka mąki

Szpinak świeży wypłukać, sparzyć, dobrze osączyć, posiekać (szpinak mrożony rozmrozić i dobrze osączyć). Włożyć do szerokiego rondla, dodać 2 łyżki masła i dusić mieszając, aż szpinak stanie się gęsty. Dodać posiekany czosnek, osolić, wymieszać. Pieczarki oczyścić (z dużych starych kapeluszy zdjąć skórkę), wypłukać, osączyć, osuszyć, posiekać. Cebulę drobno posiekać, poddusić na 2 łyżkach masła, dodać pieczarki i często mieszając dusić bez przykrycia 5-10 min., aby odparować większą część wody (ale nie dopuścić do zbytniego wysuszenia), osolić, wymieszać ze szpinakiem i 2 surowymi jajami. Włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Polać lekko osoloną śmietaną roztrzepaną z 2 jajami i mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 20 min.

Leave a Reply

Comment