Szparagi z wody

sobota Lut 18, 2012

-1,50 kg szparagów, sól, cukier, 10 dag masła (margaryny), 3 łyżki tartej bułki. Szparagi obrać, odłamać stwardniałe końce (nie odcinać, gdyż łamią się w miejscu stwardnienia), opłukać, powiązać w pęczki, ustawić w wysokim garnku pionowo główkami do góry, aby wystawały ponad wodę, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier i ugotować. Odcedzić, rozwiązać pęczki, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

Szparagi po polsku, 1,sześć0 kg szparagów, sól, cukier, 3 żółtka, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag masła (margaryny), natka pietruszki

Szparagi obrać, odłamać stwardniałe końce (nie odcinać, gdyż łamią się w miejscu stwardnienia), opłukać, powiązać w pęczki, ustawić w wysokim garnku pionowo główkami do góry, aby wystawały ponad wodę, zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru i gotować do miękkości. Odcedzić, rozwiązać pęczki, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać posiekanymi żółtkami jajek ugotowanych na twardo, zrumie- nioną tartą bułką, drobno posiekaną natką i polać stopionym masłem.

Leave a Reply

Comment