Szparagi pod beszameiem

piątek Cze 15, 2012

osiem0 dag szparagów, sól, cukier sos beszamelowy: 3 łyżki mąki, 2 łyżki margaryny, 1 /cztery szkl. mleka, 1 /2 szkl. śmietany, sól, 2 żółtka 3 łyżki tartego żółtego sera, 2 łyżki masła

Szparagi obrać, odłamać stwardniałe końce (nie odcinać, gdyż łamią się w miejscu stwardnienia), opłukać i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Przygotować sos: mąkę zasmażyć na margarynie, rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać wymieszaną z żółtkami śmietanę, sól. Szparagi osączyć, pokroić na kawałki, ułożyć na żaroodpornym półmisku, zalać sosem, posypać wiórkami masła i tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.

Szparagi w sosie holenderskim, osiem0 dag szparagów, sól, cukier sos holenderski: cztery żółtka, 1/2 szkl. śmietany, 1/2 szkl. mleka, cztery łyżki mąki, 1/3 kostki masła (margaryny), sok cytrynowy, sól

Szparagi obrać, odłamać stwardniałe końce (nie odcinać, gdyż łamią się w miejscu stwardnienia), opłukać i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Przygotować sos: mąkę rozmieszać z mlekiem, zagotować, dodać śmietanę i ubijać trzepaczką na parze, aż zgęstnieje. Dodać żółtka, sok z cytryny, sól, masło i dokładnie ubić. Szparagi osączyć, polać sosem.

Leave a Reply

Comment