Szparagi na „jarzynkę”

niedziela Lis 4, 2012

osiem0 dag szparagów, sól, cukier 1 łyżka mąki, 2 łyżki margaryny, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, sok cytrynowy, 3 łyżki masła

Szparagi obrać, odłamać stwardniałe końce (nie odcinać, gdyż łamią się w miejscu stwardnienia), opłukać i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Osączyć i pokroić na kawałki. Na margarynie lekko zrumienić mąkę, rozprowadzić wywarem ze szparagów, dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, sok cytrynowy i masło, wymieszać. Do sosu włożyć ugotowane szparagi i podgrzać. Podawać z ryżem wypieczonym na sypko.

Szpinak z wody z masłem, 1 kg szpinaku, sól, 3 łyżki masła (margaryny). Szpinak przebrać, opłukać, włożyć do wrzącej, osoionej wody i ugotować. Odcedzić, polać masłem.

Leave a Reply

Comment