Surówka z zielonej sałaty z pomarańczami

piątek Wrz 21, 2012

-2-3 główki sałaty, 2 pomarańcze, 1 łyżka octu winnego (soku cytrynowego), cztery łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Umyte i osuszone listki sałaty porwać na kawałki. Przybrać plasterkami obranej ze skórki pomarańczy i zalać sokiem wyciśniętym z drugiej pomarańczy wymieszanym z olejem, octem, musztardą, solą i pieprzem.

Surówka z zielonej sałaty z orzechami, 2- 3 główki sałaty, 2-3 orzechy włoskie, 1/3 szkl. słodkiej śmietanki, cukier puder. Umyte i osuszone listki sałaty ułożyć w salaterce. Orzechy niezbyt drobno posiekać, dodać do śmietanki, doprawić cukrem i wymieszać z sałatą.

-2- 3 główki sałaty, 10 dag sera rokpol, cztery łyżki oleju, 2 łyżki octu winnego (soku cytrynowego), sól, pieprz. Umyte i osuszone listki sałaty porwać na kawałki i lekko posolić. Ser rozgnieść widelcem, wkraplając stopniowo ocet lub sok cytrynowy, wymieszać z olejem i przyprawić pieprzem. Sałatę polać sosem i wymieszać.

Leave a Reply

Comment