Surówka z zielonej sałaty z ogórkiem i pomidorami

sobota Cze 9, 2012

-2-3 główki sałaty, 1 mały ogórek, 1-2 pomidory, 1 łyżka siekanego koperku, 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany, sól, cukier, sok cytrynowy. Umyte i osuszone listki sałaty ułożyć w salaterce. Ogórek umyć, obrać (szklarniowy typu „wąż” użyć ze skórką), pokroić w cienkie talarki, umyte pomidory pokroić w plastry, lekko wymieszać z listkami sałaty. Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą, cukrem, sokiem cytrynowym i wymieszać z sałatą. Z wierzchu posypać surówkę koperkiem.

Surówka z zielonej sałaty z jajkami, 2-3 główki sałaty, 2 jajka, 1 /2 szkl. śmietany, 1 łyżka siekanego koperku, sól, cukier, sok cytrynowy

Umyte i osuszone listki sałaty ułożyć w salaterce. Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, podzielić na cząstki. Śmietanę doprawić solą, cukrem i sokiem cytrynowym. Koper opłukać, osączyć, drobno posiekać, dodać do śmietany, wymieszać i polać sałatę. Podawać udekorowaną cząstkami jajek.

Leave a Reply

Comment