Surówka z zielonej sałaty z czosnkiem i olejem

czwartek Lip 5, 2012

-2-3 główki sałaty, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, sok cytrynowy. Rozciętym ząbkiem czosnku natrzeć salaterkę, ułożyć na niej umyte i osuszone listki sałaty i polać olejem zmieszanym z solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.

Surówka z zielonej sałaty z pomarańczą i żółtym serem, 2-3 główki sałaty, 1 pomarańcza, 2 jajka, 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, sok cytrynowy, cukier puder, 5 dag sera edamskiego lub gouda

Umyte i osuszone listki sałaty ułożyć w salaterce. Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać, podzielić na cząstki. Pomarańczę umyć, obrać, podzielić na cząstki. Jajka i cząstki pomarańczy ułożyć na listkach sałaty, polać majonezem doprawionym solą, cukrem, musztardą i sokiem cytrynowym. Posypać utartym serem.

Leave a Reply

Comment