Surówka z warzyw mieszanych

niedziela Kwi 22, 2012

cztery0 dag warzyw (czerwona kapusta, jabłka, cebula, por, marchewka, pietruszka, seler, groszek z puszki, ogórek świeży lub kiszony), cztery łyżki zieleniny (rzeżucha, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, liście szczawiu, liście szpinaku), sok cytrynowy, 1 ząbek czosnku, sól, cukier, 1/2 szkl. śmietany, 2-3 łyżki oleju lub majonezu

Warzywa i owoce umyć, oczyścić, wypłukać. Twarde, korzeniowe zetrzeć na tarce o grubych otworach. Liściaste drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem, roztartym ząbkiem czosnku, sokiem cytrynowym i wymieszać ze śmietaną, olejem lub majonezem.

SAŁATKI Sałatka z bakłażanów, cztery bakłażany, 1 mała cebula, 2-3 łyżki oleju, sok cytrynowy, sól, pieprz. Bakłażany upiec, obrać ze skórki, posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przygotować zaprawę z oleju, soku cytrynowego, soli i pieprzu. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z zaprawą.

Leave a Reply

Comment