Surówka z selerów

poniedziałek Kwi 9, 2012

-1 seler (25 dag), 1 jabłko, sól, cukier, sok cytrynowy, 1 /3 szkl. majonezu (śmietany), 1 łyżka siekanej natki pietruszki. Selery oczyścić, umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem cytrynowym. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać jabłka z selerem, doprawić do smaku solą, cukrem i wymieszać z majonezem lub śmietaną. Posypać opłukaną, osączoną i posiekaną natką.

Surówka z selerów z orzechami, 1 seler (25 dag), 2 jabłka, 1 łyżka siekanych orzechów włoskich, sok cytrynowy, 1 /3 szkl. majonezu. Selery oczyścić, umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić sokiem cytrynowym. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do selerów i wymieszać ze zmielonymi orzechami i majonezem.

Surówka z zielonej sałaty z rzodkiewkami i szczypiorkiem, 2-3 główki sałaty, 1 pęczek rzodkiewek, 1-2 łyżki siekanego szczypiorku, 1/3 szkl. śmietany, sól, cukier, sok cytrynowy

Umyte i osuszone listki sałaty porozrywać w kawałki i ułożyć w salaterce. Rzodkiewki umyć, odciąć listki i cienkie korzonki, pokroić w plasterki. Szczypior opłukać, osączyć z wody i drobno posiekać. Sałatę lekko wymieszać dwoma widelcami z rzodkiewkami i polać śmietaną doprawioną solą, cukrem i sokiem cytrynowym. Po wierzchu obsypać szczypiorkiem.

Leave a Reply

Comment