Surówka z rzodkiewek ze śmietaną

wtorek Cze 12, 2012

-2-3 pęczki rzodkiewek, 1/2 szkl. śmietany (zsiadłego mleka), sól, 1 łyżka siekanego koperku, 1 łyżka siekanego szczypiorku. Rzodkiewki umyć, odciąć liście i cienkie korzonki, pokroić w talarki, posolić, zalać śmietaną i posypać siekaną zieleniną.

-2-3 pęczki rzodkiewek, 1 pęczek młodej cebulki, ok. 1/2 szkl. śmietany, sól. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Opłukaną cebulkę pokroić w cienkie krążki, szczypiorek posiekać. Składniki połączyć, posolić i wymieszać ze śmietaną.

Surówka z rzeżuchy, 20 dag rzeżuchy, 2 jajka, 2-3 łyżki oleju, sok cytrynowy (majonez). Rzeżuchę opłukać, osączyć, drobno pokroić. Jajka umyć, ugotować na twardo, obrać, posiekać, wymieszać z rzeżuchą, olejem i sokiem cytrynowym lub majonezem.

Leave a Reply

Comment