Surówka z pomidorów i papryki (surówka węgierska)

sobota Lip 14, 2012

cztery twarde pomidory, 2 strąki zielonej papryki, 1 cebula, sól, pieprz, sok z cytryny, 3-cztery lyzki oleju. Umyte i osączone pomidory pokroić na cząstki. Umytą i sparzoną paprykę wypestkować, pokroić w krążki, obraną cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, posolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem cytrynowym i olejem.

Pomidory nadziewane twarożkiem, cztery duże jednakowej wielkości pomidory, 2-3 łyżki twarożku, śmietana, cztery-sześć rzodkiewek, 1 mata cebulka, sól, 1 łyżka siekanego koperku, cztery listki sataty

Pomidory i rzodkiewki opłukać, cebulę obrać. Pomidory przeciąć w poprzek, wyjąć miąższ, posiekać. Twaróg wymieszać ze śmietaną, utartą na tarce cebulą i rzodkiewkami, posolić, dodać usiekany koperek, miąższ z pomidorów i wymieszać. Nałożyć masę do wydrążonych pomidorów, ułożyć na listkach sałaty.

Leave a Reply

Comment