Surówka z papryki po serbsku

wtorek Sie 14, 2012

cztery strąki słodkiej papryki, cztery pomidory, 1 ogórek, 1 środek główki sałaty, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy, oliwa, ocet winny, cukier

Paprykę umyć, rozkroić, oczyścić z nasion i pokroić w kawałki. Umyte pomidory pokroić w ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w plastry. Sałatę pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, posolić, posypać pieprzem i polać sosem przyrządzonym z roztartego czosnku z solą, musztardy, oliwy, octu i szczypty cukru.

Papryka nadziewana twarożkiem, 2 duże strąki słodkiej papryki czerwonej, 2 duże strąki słodkiej papryki zielonej, 1 łyżka masła, 20 dag twarożku, 1 serek topiony,’ 2 łyżki siekanej natki pietruszki, ząbek czosnku, sól, pieprz lub mielona papryka, 1 łyżeczka siekanej marynaty (dynia, grzybki, korniszony)

Paprykę opłukać, wydrążyć u nasady, usunąć nasiona, pokroić w krążki o grubości 2-3 cm. Masło rozetrzeć z twarożkiem i topionym serkiem na jednolitą masę, dodać do smaku pieprz lub mieloną paprykę, natkę, marynatę i utarty z solą ząbek czosnku. Wymieszać i napełnić masą pocięte krążki papryki.

Leave a Reply

Comment