Surówka z papryki po bułgarsku

poniedziałek Gru 17, 2012

cztery strąki słodkiej papryki, olej, ocet owocowy (sok cytrynowy), sól, pieprz. Paprykę umyć, wydrążyć u nasady, usunąć nasiona, podpiec lekko w piekarniku, ściągnąć skórkę, pokroić w paseczki, posolić, skropić octem i olejem, oprószyć pieprzem.

Surówka z papryki po macedońsku, cztery strąki słodkiej papryki, cztery pomidory, 1 mała cebula, ocet winny (sok cytrynowy), olej, sól, pieprz, 1 łyżka siekanej natki pietruszki

Paprykę opłukać, wydrążyć u nasady, wyjąć nasiona, podpiec lekko w piekarniku, ściągnąć skórkę, pokroić w cienkie paski. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Wszystkie składniki połączyć, posolić, oprószyć pieprzem, skropić octem i olejem, delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać siekaną natką.

1 Comment »

Siwa:

Bedac w Bulgarii pytalam o nia, nikt jej nie znal 😀

to cos jak ryba po grecku 😉

Grudzień 3rd, 2013 | 16:50
Leave a Reply

Comment