Suflet ze szpinaku

wtorek Lut 18, 2014

– 30 dag szpinaku świeżego (lub mrożonego), 4 łyżki masła (lub margaryny), 5 łyżek mąki, 1 szklanka mleka, 3 jaja, 10 łyżek tartego żółtego sera, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 1 dodatkowe białko jaja, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy, 1 łyżka tartej bułki

Szpinak świeży wypłukać, wrzucić do wrzącej wody (ok. 2 I), gotować 5 min. bez przykrycia, odcedzić, osączyć na cedzaku, odciskając wodę, posiekać (szpinak mrożony rozmrozić i dobrze osączyć). Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, podgrzewać przez 1-2 min. ciągle mieszając. Dodawać powoli mleko, nadal mieszając, zagotować i ostudzić. Jaja wybić ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodawać po jednym do sosu stale mieszając. Dodać szpinak, ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać. 4 białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą szpinakową. Wlać masę do połowy wysokości wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy (zob. wstęp do zapiekanek słodkich). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Podawać na-tychmiast.

Leave a Reply

Comment