Suflet z kalafiora

poniedziałek Lis 5, 2012

-osiem0 dag kalafiorów, cztery łyżki tartej bułki, 2 jajka, cztery łyżki masła, 1/osiem szkl. mleka, sól, pieprz, cukier, 2-3 łyżki tartego żółtego sera

Kalafiory oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka, soli,, cukru i ugotować. Odcedzić, osączyć, drobno posiekać. Bułkę skropić wrzącym mlekiem. Do kalafiora dodać żółtka, 1 łyżkę stopionego masła, sól, pieprz, pianę ubitą z pozostałych białek i tyle tartej bułki, aby masa nie była rzadka. Żaroodporny półmisek wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, napełnić masą kalafiorową, wyrównać, posypać tartym serem oraz wiórkami masła i wstawić do gorącego piekarnika na 15 min.

Brokuły ze śmietaną, 1 kg brokułów, sól, cukier, pieprz, 1 /2 szkl. śmietany, 2 łyżki siekanej natki pietruszki. Brokuły opłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić. Pokroić na kawałki i ułożyć na ogrzany półmisek. Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu, lekko ogrzać i polać nią brokuły. Podając posypać obficie siekaną natką.

Leave a Reply

Comment