Suflet waniliowy

sobota Mar 8, 2014

– 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 torebka cukru waniliowego, 10 łyżek cukru pudru, 3 jaja, sól, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, wymieszać, podgrzewać – 2 min. na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić z ognia, rozprowadzić zimnym mlekiem, wsypać cukier waniliowy, zagotować i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać cukier puder, zagotować mieszając, zdjąć z ognia. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodać do przestudzonej masy waniliowej i dokładnie wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pianę wymieszać delikatnie z masą waniliową i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, tak aby była napełniona do połowy. Wstawić natychmiast do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Uwaga. Podobnie można zrobić suflet cytrynowy lub pomarańczowy. Zamiast cukru waniliowego należy wówczas dodać o 2 łyżki więcej cukru pudru i 1/2 zapachu cytrynowego lub pomarańczowego albo skórkę otartą z 1 cytryny lub pomarańczy.

Leave a Reply

Comment