Suflet czekoladowy

sobota Mar 8, 2014

– 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 /2 tabliczki twardej czekolady, 1 /2 szklanki mleka, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego, 3 jaja, sól, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, wymieszać dokładnie, podgrzewać przez 1-2 min. ciągle mieszając. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać nieco mleka (ok. 3 łyżki) i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dodać resztę mleka, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i stopniowo wlewać do rondla z masłem i mąką. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie odstawać od boków rondla. Dodać cukier i zapach waniliowy, zagotować i zdjąć z ognia. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodawać po jednym do masy czekoladowej stale mieszając. Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pianę wymieszać delikatnie, lecz dokładnie z masą czekoladową. Wlać masę do połowy wysokości wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić natychmiast do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 30 min.

Leave a Reply

Comment