Suflet agrestowy

poniedziałek Lut 17, 2014

– 50 dag dojrzałego agrestu, 2 łyżki masła, 10 łyżek cukru pudru, 3 jaja, skórka otarta z cytryny, uprzednio dobrze wyszorowanej (lub 1/4 zapachu cytrynowego), 3 łyżki soku cytrynowego, sól, 10 łyżek tartej bułki, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

Agrest przebrać, opłukać, oczyścić, rozgnieść ręką w rondlu, rozgotować (jeśli przywiera dodać 3-4 łyżki wody), przetrzeć przez sito. Masło utrzeć (lub zmiksować) z cukrem pudrem na pianę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodawać po jednym do masła, cały czas ucierając, dodać skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Wymieszać z przecierem agrestowym. Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pianę i bułkę tartą wymieszać delikatnie, lecz dokładnie z przecierem agrestowym. Wlać masę do połowy wysokości wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić natychmiast do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Uwaga. Suflet ten można przyrządzić bez dodatku żółtek i masła. Można go również przyrządzić z innych owoców rozgotowanych i przetartych (jabłka, porzeczki, truskawki itp.). Jeśli owoce są słodkie dodajemy mniej cukru do ucierania masła.

Leave a Reply

Comment