Suflet 2 białego sera

poniedziałek Mar 10, 2014

– 25 dag białego sera, 5 jaj, 4 łyżki cukru, 1 łyżka rodzynków, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (lub 5 kropel zapachu cytrynowego), 1/2 szklanki śmietany, sól, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

Ser przetrzeć przez sito lub zemleć przez maszynkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć (lub zmiksować) z cukrem, dodać wymyte rodzynki, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, śmietanę, wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Wlać masę do połowy wysokości wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić natychmiast do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 30 min.

Leave a Reply

Comment