Sos śmietanowy

niedziela Lut 23, 2014

Uwaga. W celu uzyskania przecieru należy pomidory opłukać, wkroić do rondla, lekko ugnieść, aby puściły sok, dusić pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu, przetrzeć. Jeśli przecier jest za rzadki, odparować, gotując w odkrytym rondlu. Przecier można zastąpić 11/2 łyżki koncentratu pomidorowego (30-procentowego) rozprowadzonego wodą (3/4 szklanki).

Sos śmietanowy. – 1 łyżka masła, 11/2 łyżki mąki, 1 szklanka rosołu (może być z kostki), 2 łyżki soku cytrynowego, 1 /2 szklanki śmietany, sól. Masło rozpuścić, wsypać mąkę i przemieszać na ogniu nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym rosołem, ciągle mieszając, zagotować. Dodać sok cytrynowy i śmietanę, osolić, wymieszać, podgrzać nie doprowadzając do zagotowania.

Leave a Reply

Comment