Sos pomidorowy pikantny

niedziela Mar 23, 2014

– 5 dag boczku wędzonego, 1 mała cebula (ok. 5 dag), 1/2 szklanki wywaru (lub wody z dodatkiem 15 kropel płynnej przyprawy do zup), 3/4 szklanki gęstego przecieru pomidorowego (z ok. 40 dag pomidorów), 1 mały ząbek czosnku, pieprz, 1 /2 łyżeczki sproszkowanej bazylii (lub szczypta tymianku), sól

Boczek pokroić bardzo drobno, stopić na jasnozłoty kolor, wyjąć skwarki. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć drobno pokrojoną cebulę, rumieniąc ją lekko, wlać wywar, dodać skwarki, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. (sos powinien tylko mrugać). Wlać przecier, dodać posiekany czosnek i gotować powoli jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania dodać szczyptę pieprzu, bazylię i osolić. Można dodać kieliszek białego wytrawnego wina.

Leave a Reply

Comment