Sos pomidorowy łagodny

piątek Mar 7, 2014

– 6 średnich pomidorów (ok. 50 dag), 1 mała cebula (ok. 5 dag), 1 łyżka masła (lub – 2 łyżki oleju), 11/2 łyżki mąki, cukier, sól

Pomidory umyć, wkroić do rondla, lekko ugnieść, aby puściły sok, dodać pokrojoną cebulę, dusić pod przykryciem ok. 10 min., przetrzeć, ostudzić. Masło rozpuścić, wsypać mąkę, wymieszać na małym ogniu i nie rumieniąc, odstawić, wlać zimny przecier stale mieszając, gotować ok. 5 min. na małym ogniu (sos powinien tylko mrugać), dodać szczyptę cukru, osolić, wymieszać. Po ugotowaniu można podprawić 4 łyżkami śmietany.

Uwaga. Zamiast pomidorów można zastosować 1 szklankę gotowego przecieru pomidorowego. Cebulę trzeba wówczas udusić na maśle przed dodaniem mąki.

Leave a Reply

Comment