Sos pieczarkowy (biały)

środa Lut 19, 2014

– 10 dag pieczarek, 1 mała cebula (ok. 5 dag), 11/2 łyżki mąki, pieprz (niekoniecznie), 3-4 łyżki śmietany, sól. Pieczarki oczyścić, wypłukać, pokroić na plasterki, dodać posiekaną cebulę, zalać 1 /4 szklanki wody, dusić ok. 15 min. Wlać 3/4 szklanki zimnej wody wymieszanej z mąką, dodać szczyptę pieprzu, gotować jeszcze ok. 5 min. mieszając, na małym ogniu (sos powinien tylko mrugać). Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, rozmieszać, osolić.

Uwaga. Do gotowego sosu można dodać 1-2 łyżeczki masła. Można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego lub kieliszek białego wytrawnego wina, a także 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Leave a Reply

Comment