Sos mięsny

środa Mar 5, 2014

– 10 dag mięsa surowego (lub resztek mięsa przyrządzonego bez panierowania), 5 dag kiełbasy (lub boczku wędzonego), 1 mała cebula (ok. 5 dag), 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła (lub margaryny), 1/3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego, pieprz, mały kawałek listka laurowego, sól

Mięso i kiełbasę posiekać bardzo drobno lub zemleć. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oleju z masłem, lekko rumieniąc. Dodać mięso i kiełbasę, przesmażyć razem mieszając ok. 5 min. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu i listek laurowy, gotować pod przykryciem ok. 45 min. na małym ogniu. Pod koniec gotowania zagęścić sos, gotując bez przykrycia (można też zagęścić mąką), i osolić. Uwaga. Sos będzie pikantniejszy, gdy oprócz pieprzu doda się do niego posiekany ząbek czosnku i szczyptę bazylii.

Leave a Reply

Comment