Sos jabłkowy (bez mąki i tłuszczu)

sobota Lut 22, 2014

– 4 średnie jabłka (ok. 40 dag), 2-3 łyżki gotowego tartego chrzanu, cukier, sól. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, poszatkować, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody, rozgotować, rozetrzeć i gotować mieszając, aż będą gęste. Chrzan odcisnąć z nadmiaru płynu, połączyć z jabłkami, zagotować stale mieszając, dodać cukier, osolić.

Uwaga. Chrzan można zastąpić 2-3 łyżkami ketchupu lub drobno posiekanej papryki konserwowej, lub 1 łyżką majeranku. Sos ketchupowy – 1 łyżka masła (lub margaryny), 1 1/2 łyżki mąki, 1 szklanka wywaru (lub wody z 1/2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup), 3 łyżki ketchupu, sól

Masło rozpuścić

Masło rozpuścić, wsypać mąkę i wymieszać nie rumieniąc. Zdjąć z ognia i stale mieszając wlać zimny wywar, dodać ketchup, gotować mieszając na małym ogniu ok. 5 min., osolić.

H sposób – 1/3 szklanki ketchupu, 1/3 szklanki wywaru, 11/2 łyżki mąki, 1/3 szklanki śmietany, sól Ketchup roztrzepać z zimnym wywarem i mąką, zagotować, ostudzić, wlewać po trochu do śmietany stale mieszając, osolić, wymieszać, podgrzać, lecz już nie gotować.

Leave a Reply

Comment