Sos grzybowy (z grzybów suszonych)

niedziela Lut 23, 2014

– 11/2 dag grzybów suszonych, 2 łyżeczki masła (lub margaryny), 1 1/2 łyżki mąki, 3-4 łyżki śmietany, sól. Grzyby opłukać, namoczyć (2 godz.) w 1 1/2 szklanki zimnej wody i w tej samej wodzie gotować pod przykryciem ok. 30 min. na małym ogniu. Gdy zmiękną odcedzić, zostawić wywar do ostudzenia (powinno go być 1 szklanka), jeśli jest za mało, uzupełnić wodą, jeśli za dużo – odparować. Grzyby posiekać, przesmażyć krótko na maśle, oprószyć mąką, wymieszać, wlać 1 szklankę zimnego wywaru ciągle mieszając, gotować ok. 5 min. na małym ogniu. Zdjąć z ognia, zaprawić śmietaną, osolić, wymieszać.

II sposób – 11/2 dag grzybów suszonych, 5 dag boczku wędzonego, 1 mała cebula (ok. 5 dag), 1 łyżka mąki, pieprz, sól. Grzyby opłukać, namoczyć (2 godz.) w 1 1/2 szklanki zimnej wody i w tej samej wodzie gotować pod przykryciem ok. 30 min. na małym ogniu. Gdy zmiękną odcedzić, zostawiając wywar do ostudzenia (powinna go być 1 szklanka), posiekać. Boczek pokroić drobno, stopić na jasnozłoty kolor, wyjąć skwarki. Na tłuszczu wytopionym z boczku zeszklić drobno pokrojoną cebulę, oprószyć mąką i wymieszać nie rumieniąc. Zdjąć z ognia, wlać 1 szklankę zimnego wywaru grzybowego ciągle mieszając. Dodać skwarki, grzyby, szczyptę pieprzu, osolić, gotować mieszając ok. 5 min. na małym ogniu. Po ugotowaniu sosu można go zaprawić 3-4 łyżkami śmietany.

Leave a Reply

Comment