Sos cytrynowy

czwartek Lut 13, 2014

– 1 łyżka masła (lub margaryny), 1 1 !2 łyżki mąki, 1 szklanka wywaru, 1 /2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (wpierw dokładnie umytej), 2 łyżki śmietany, 2 łyżki soku cytrynowego, cukier, sól, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Masło rozpuścić, wsypać mąkę, wymieszać nie rumieniąc. Zdjąć z ognia/wlać zimny wywar ciągle mieszając, dodać skórkę z cytryny, gotować ok. 5 min. na małym ogniu (sos powinien tylko mrugać). Zdjąć z ognia, zaprawić śmietaną, dodać sok cytrynowy, szczyptę cukru, sól, natkę, wymieszać i już nie gotować. Uwaga. Wywar może być z kostki (1/2 małej kostki na 1 szklankę wody).

Leave a Reply

Comment