Sos chrzanowy

czwartek Mar 6, 2014

– 1 łyżka masła (lub margaryny), 1 1 /2 łyżki mąki, 1 szklanka wywaru, 3 łyżki gotowego tartego chrzanu (odciśniętego z nadmiaru płynu), cukier, sól, 3-4 łyżki śmietany, 1 surowe żółtko (niekoniecznie)

Masło rozpuścić, wymieszać z mąką nie rumieniąc, zdjąć z ognia, wlać zimny wywar stale mieszając, gotować chwilę. Dodać chrzan, cukier, sól, zagotować, odstawić, dodać śmietanę (ewentualnie roztartą z żółtkiem).

Uwaga. Najlepszym wywarem do tego sosu jest rosół (może być z kostki). Przygotowując chrzan domowym sposobem należy wziąć mały korzeń chrzanu (ok. 5 dag), oskrobać, opłukać, zetrzeć i zaprawić roztworem kwasku cytrynowego.

Leave a Reply

Comment