Sos biały

niedziela Mar 16, 2014

– 1 łyżka masła (lub margaryny), 2 łyżki mąki, 1 szklanka wody (lub wywaru), pieprz, starta gałka muszkatołowa (niekoniecznie), sól

Masło rozpuścić, uważając aby się nie przyrumieniło, wsypać mąkę i wymieszać nie rumieniąc. Zdjąć z ognia, wlać zimną wodę, stale mieszając, dodać szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej, osolić, gotować mieszając ok. 5 min. na małym ogniu (sos powinien tylko mrugać). Można dodać sok cytrynowy do smaku.

Uwaga. Przyrządzając ten sos można zastąpić wodę rosołem lub wywarem z warzyw (zastępując ją mlekiem uzyskamy beszamel). Wywar może być z kostki rosołowej (1/2 małej kostki na 1 szklankę wrzącej wody) lub z płynnej przyprawy do zup (1/2 łyżeczki na 1 szklankę wody). Zamiast mąki pszennej można zastosować mąkę kukurydzianą (1 1 /2 łyżki mąki na 1 szklankę wody) lub ziemniaczaną (1 łyżeczka na 1 szklankę wody).

Leave a Reply

Comment